Aktuality

Berzewiczová vyhliadková veža – pomôžte s obnovou histórie

V blízkosti Bardejovských Kúpeľov, sa realizuje jedinečný projekt, ktorý obnoví historickú krásu a pôvab tejto oblasti. Berzewiczova vyhliadková veža bola prvýkrát postavená v roku 1905 a stala sa významným symbolom šarišského regiónu. Teraz však existuje príležitosť vrátiť jej starú slávu a umožniť nám všetkým zažiť fascinujúci výhľad na okolitú krajinu. Zistite viac o projekte a ako môžete prispieť aj vy, k jeho úspešnému dokončeniu.

Výstavba s historickým odkazom

Investorom tohto ambiciózneho projektu je Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov, ktorá pracuje na obnovení Berzewiczovej vyhliadkovej veže už 3 roky. Po dokončení bude veža dosahovať výšku 29,627 metrov s vyhliadkovou plošinou vo výške 20 metrov nad terénom. Na vrchol veže sa dostanete po zdolaní vyše 90-tich schodov. Súčasná replika vyhliadkovej veže bude mať železobetónovú konštrukciu a v jej jadre sa bude ukrývať kovové schodisko.

Vďaka svojej polohe, v nadmorskej výške približne 900 metrov nad morom, sa tak stane nielen magnetom pre návštevníkov, ale aj jednou z najvyšších veží v Prešovskom kraji. K veži sa dostanete turistických chodníkom zo Stebníka, Zborova, Zlatého a Bardejovských Kúpeľov. Zaujímavou atrakciou bude aj pre nadšencov najdlhšej slovenskej turistickej trasy – Cesty hrdinov SNP.

Okrem úžasného výhľadu na Tatry a krásnu okolitú prírodu má táto veža aj historický význam. Pôvodná veža, z roku 1905, neprežila v roku 1918 vojnové besnenie I. svetovej vojny. Vežu pomenovali po ministrovi školstva Albertovi Berzewiczym (1853 – 1936), ktorý patril medzi významných politikov a historikov Rakúsko-Uhorska.

Dobrovoľná zbierka na dokončenie výstavby vyhliadkovej veže Berzewicz

Projekt obnovy Berzewiczovej vyhliadkovej veže na Stebníckej Magure je príležitosťou spolupodieľať sa na obnove tohto historické klenotu Šariša. Každý príspevok je dôležitý a prispeje k úspešnému dokončeniu tohto krásneho projektu.

Oficiálny plagát na podporu dokončenia obnovy vyhliadkovej veže na Stebnickej Magure Zdroj: OOCR „Šariš“ Bardejov

Ak sa chystáte navštíviť tento nádherný región, využite možnosť pobytu v Bardejovských Kúpeľoch. Pri potulkách parkom sa nezabudnite pristaviť aj pri soche cisárovnej Sisi. Vedeli ste napríklad o tom, že pán minister Berzewicky osobne odhaľoval v parku roku 1903 jej sochu v životnej veľkosti? Navyše z kúpeľov môžete preskúmať hneď 3 nenáročné turistické trasy, zažiť adrenalín na singletrackoch alebo podniknúť historické bádanie po hradoch v okolí Bardejova.

Zdroj: OOCR „Šariš“ Bardejov

Janka

Janka pracuje v spoločnosti Relaxos ako asistent produktovej manažérky. Kúpele dôverne pozná z mnohých infociest organizovaných našou cestovnou kanceláriou, ale aj s osobných návštev. Rada získava nové vedomosti a objavuje nevšedné miesta.

Nedávne príspevky

Popularita Bardejovských Kúpeľov každým rokom rastie

Bardejovské Kúpele zverejnili pozoruhodné výsledky za rok 2023, kedy návštevnosť úspešne vzrástli o 2,15 %…

3 mesiace ago

Objavte čaro vianočných a silvestrovských pobytov

Oslavy Vianoc a následného Silvestra môžu byť pre mnohých časom radosti a oddychu. No nájdu…

6 mesiacov ago

Rekonštrukcia fasády na Vile Fontána je vo finále

V Bardejovských Kúpeľoch obnovili ďalší z historických klenotov. V pondelok 2. októbra 2023, po štyroch…

7 mesiacov ago

Maľovaný Bardejov – Poplenérová výstava grafických techník

Umelci a milovníci umenia mali v Bardejove dôvod na radosť, keďže Hornošarišské osvetové stredisko (HOS)…

8 mesiacov ago

Vyhliadková veža na Dukle – vojenská história v modernom prevedení

V srdci slovensko-poľských hraníc, v mieste historických bojov, stojí Vyhliadková veža na Dukle. Táto unikátna…

8 mesiacov ago

Hudobná lavička v parku Bélu Kélera v Bardejovských Kúpeľoch

V príjemnom prostredí Bardejovských Kúpeľov bola v roku 2023 slávnostne otvorená Hudobná lavička v Parku…

9 mesiacov ago

This website uses cookies.