Turistické zaujímavosti

Tieto 3 hrady neďaleko Bardejova by mal navštíviť každý

V okolí Bardejova sa nachádza množstvo hradných zrúcanín, ktoré stoja za to, aby ste ich navštívili. V pešej dostupnosti kúpeľov leží hrad Zborov. No rozhodne to nie je jediný hrad blízko Bardejova, ktorý by nemal ujsť vašej pozornosti. Náročnejšiu turistiku zažijete pri výstupe na Kapušiansky hrad. Tajomnú históriu pohanských slávností odkrýva Šarišský hrad a na deti sa teší hrad na obcou Plaveč. Stačí si vybrať. Ktorý z týchto hradov blízko Bardejova navštívite?

Kapušiansky hrad

Od roku 2012 prebiehajú na Kapušianskom hrade rekonštrukčné práce. Hrad je aj napriek tomu voľne prístupný a za symbolické vstupné sa dostanete aj do veže. Finančné prostriedky sa používajú práve na záchranu hradu, ktorý sa prvý raz spomína v roku 1249. Strážil kráľovskú cestu vedúcu z Prešova na sever. 

Hrad v Kapušanoch pri Prešove dlho odolával nástrahám osudu a niekoľkokrát bol spustošený. Uhorský snem dokonca v roku 1715 rozhodol o jeho podpálení, aby sa hrad nestal centrom protihabskurského povstania. Preto dnes z neho ostali len ruiny, hoci na niektorých kamenných múroch stále vidieť aj zvyšky omietok, strieľní či portálov. 

Ako sa dostať na Kapušiansky hrad

Existujú dve možnosti. Obe vedú z obce Kapušany ponad riečku Sekčov. Od parkoviska pod hradom čaká na turistov niekoľkominútové stúpanie po asfaltke až ku kaplnke. K hradu je výstup mierne náročný, no jednoduchší ako po zelenej turistickej značke. 

Kapušiansky hrad

Šarišský hrad

Šarišský hrad sa vypína na osamelom andezitovom vrchu nad údolím rieky Torysa. Samotný hradný vrch bol od nepamäti kultovou a posvätnou horou, ktorá vznikla sopečnou činnosťou. Konali sa tu prastaré náboženské obrady a slávnosti pod holým nebom. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1245. Vždy bol kráľovským hradom. 

Z pôvodného hradu sa zachovalo jadro a mohutná hranolová veža slúžiaca na bývanie. Dnes umožňuje krásny výhľad na okolie. Zachované je však aj opevnenie hradu, dokonca aj bašty.

Ako sa dostať na Šarišský hrad

Prístup na hrad nie je vôbec náročný. Z mestečka Veľký Šariš sa dostanete na priestranné parkovisko pod hradom. Potom vás navedie smerová tabuľa. Od parkoviska nasleduje mierny výstup po asfaltovej ceste až k hradu. Stačí nájsť žltú turistickú značku. 

Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad obcou s rovnakým názvom. Stojí od 13. storočia, kedy začal plniť funkciu pohraničnej pevnosti. Strážil významný brod cez hraničnú rieku Poprad. Neskôr ho prebudovali na pohodlné obytné sídlo, čo ho v skutočnosti zachránilo, lebo inak by ho zbúrali. V roku 1856 v ňom vypukol požiar a ostali len ruiny. Nad hradom sa nachádza aj kaplnka s 8 hrobovými miestami. Je však záhadou, kto tu našiel odpočinok. 

V súčasnosti je hrad Plaveč obľúbeným miestom na turistiku a vyhľadávaný je predovšetkým rodinami s deťmi. Hradný kopec ponúka krásne výhľady na široké okolie. 

Ako sa dostať na hrad Plaveč

Hrad sa nachádza nad obcou s rovnakým názvom v okrese Stará Ľubovňa. K hradu sa pohodlne dostanete aj autom. Parkovanie je možné priamo pod hradným kopcom na trávnatej ploche. Plavečský hrad je súčasťou Šarišskej hradnej cesty. 

Hrad Plaveč

Hrad Zborov, Kapušiansky hrad, Šarišský hrad a hrad Plaveč sú 4 hrady blízko Bardejova, ktoré patria k obľúbeným turistickým atrakciám nielen pre milovníkov histórie. Bardejov i neďaleké Bardejovské Kúpele ponúkajú mnoho zaujímavých miest, ktoré by ste pri návšteve rozhodne nemali vynechať. Preto odporúčame v tomto krásnom kraji zotrvať pri niektorom z relaxačných či wellness pobytov, ktoré budú pre vás aj vašu rodinu výborným odpočinkom po výlete.

Zdroj: www.hrady-zamky.sk

Romana

Romana pracuje v spoločnosti Relaxos ako klientský pracovník. Je vyštudovaná archeologička a svoju lásku k dejinám uplatňuje aj pri písaní článkov pre blog Relaxosu. Medzi jej vášne patrí hubárčenie, takže ak ideme v rámci CK na infocestu do kúpeľov, okrem historických a turistických zaujímavostí sonduje aj okolité hubárske terény.

Nedávne príspevky

Popularita Bardejovských Kúpeľov každým rokom rastie

Bardejovské Kúpele zverejnili pozoruhodné výsledky za rok 2023, kedy návštevnosť úspešne vzrástli o 2,15 %…

3 mesiace ago

Objavte čaro vianočných a silvestrovských pobytov

Oslavy Vianoc a následného Silvestra môžu byť pre mnohých časom radosti a oddychu. No nájdu…

6 mesiacov ago

Rekonštrukcia fasády na Vile Fontána je vo finále

V Bardejovských Kúpeľoch obnovili ďalší z historických klenotov. V pondelok 2. októbra 2023, po štyroch…

7 mesiacov ago

Berzewiczová vyhliadková veža – pomôžte s obnovou histórie

V blízkosti Bardejovských Kúpeľov, sa realizuje jedinečný projekt, ktorý obnoví historickú krásu a pôvab tejto…

8 mesiacov ago

Maľovaný Bardejov – Poplenérová výstava grafických techník

Umelci a milovníci umenia mali v Bardejove dôvod na radosť, keďže Hornošarišské osvetové stredisko (HOS)…

8 mesiacov ago

Vyhliadková veža na Dukle – vojenská história v modernom prevedení

V srdci slovensko-poľských hraníc, v mieste historických bojov, stojí Vyhliadková veža na Dukle. Táto unikátna…

9 mesiacov ago

This website uses cookies.